Het belang van taal op het werk

Als je nieuwkomers vraagt wat ze nodig hebben, antwoorden zij vaak: meer contact met Nederlanders en werk. Het is fijn als je op je werk kunt praten met collega's. Als je werkinstructies begrijpt en om hulp kunt vragen als je iets niet snapt. Als je de taal spreekt, kun je je verbinden met anderen. Voor mensen met een andere moedertaal dan Nederlands (nieuwkomers, arbeidsmigranten), is dit soms moeilijk. Ze voelen zich minder prettig in het team en vallen sneller uit.  De taal spreken op het werk is dus onmisbaar! 

'Taalbuddy's op het werk' draagt bij aan contact op de werkvloer door anderstalige werknemers de taal te laten oefenen met Nederlandstalige collega's. Ben je als werkgever op zoek naar andere manieren om taal in zetten op de werkvloer? 

  • voor het verhogen van het taalniveau van jouw medewerkers (bijvoorbeeld naar B1-niveau) kun je terecht bij taalscholen
  • kijk voor het verbeteren van de basisvaardigheden lezen, schrijven, rekenen en omgaan met een computer hier 
  • help medewerkers ook verder met tips op het gebied van zelfstudie, bijvoorbeeld via oefenen.nl

Wij denken graag mee over manieren om taal in te zetten op de werkvloer. Neem contact met ons op om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is. 

De gouden combinatie van formeel en informeel leren

Een nieuwe taal leer je mĆ©t mensen. Dat blijkt ook uit onderzoek. Het leren van een tweede taal is het meest succesvol als je taalles combineert met oefenen in de praktijk. Taalcoaching is een krachtig middel voor nieuwkomers, zoals vluchtelingen en migranten, om het Nederlands onder de knie te krijgen. 

Drs. Annemarie Nuwenhoud, Afdelingshoofd VU-NT2 Nederlands als tweede taal, zegt hierover:

Drs. Annemarie Nuwenhoud

"Taal leer je door mee te luisteren, mee te doen en door contact te hebben. Dat kan heel goed op het werk! Vooral als een taalbuddy op de werkvloer de anderstalige daarbij ondersteunt. Een getrainde buddy kan instructies herhalen, eventueel vertalen en informatie geven over welke manier van communiceren gepast is in de werkcontext. Ook een taalvrijwilliger buiten het werk kan de deelnemer coachen in het oefenen met communicatie op de werkvloer." 

Het programma

De taal spreken is onmisbaar om goed te kunnen functioneren op de werkvloer. Niet alleen om over je weekend te vertellen maar ook om werk- of veiligheidsinstructies te begrijpen, de vaktaal te snappen en om hulp te vragen.  En om je meer verbonden te voelen met collega's. Anderstaligen die nog niet goed Nederlands spreken, vallen sneller uit door taalachterstand en kennisgebrek over de werkcultuur. 

Met het programma 'Taalbuddy's op het werk' worden anderstalige werknemers gekoppeld aan Nederlandstalige collega's. Samen oefenen ze Nederlands in een groepje of 1-op-1, een uur per week gedurende 3 tot 6 maanden (10 tot 20 sessies). De Nederlandstalige medewerkers worden ondersteund met e-learning en oefenmateriaal. 

'Taalbuddy's op het werk' is een programma van stichting Het Begint met Taal, die anderstaligen helpt  sneller mee te doen. Het Begint met Taal koppelt anderstaligen aan Nederlandstaligen voor taalontmoetingen. Zo versterken we hun taalvaardigheid, zelfvertrouwen en sociale netwerk.

De kracht van taalbuddy's

Meer taalkennis

Anderstalige medewerkers leren de taal sneller en beter. Dit draagt bij aan het zelfvertrouwen, de effectiviteit van het werk, veiligheid en de dienstverlening.  

Behoud van Ɣlle medewerkers

Een steviger HR-beleid: anderstalige medewerkers gaan met meer plezier naar hun werk als ze de taal beheersen. Hun Nederlandstalige collega's zijn als taalbuddy maatschappelijk betrokken en versterken hun coachingsvaardigheden.  

Social return

'Taalbuddy's op het werk' vraagt van medewerkers een vrijwillige inzet en daarmee voldoen werkgevers aan de social return-verplichting van de Rijksoverheid. 

Sterker verbonden

Door met elkaar Nederlands te oefenen, leren collega's elkaar, elkaars cultuur Ć©n de bedrijfscultuur beter kennen. 

Financiering

Scholing kun je organiseren vanuit persoonlijk opleidingsbudget, het O&O-fonds, een Social Return On Investment-verplichting of met subsidie. Er zijn verschillende regelingen die je kunt gebruiken. Vind hier meer informatie.

  • Programmasubsidie

  • SOWIS

  • Leerwerkloket

  • SROI

  • Platform Leeroverzicht

  • LLO-subsidies

  • SLIM-subsidie MKB

  • MDIEU-subsidie

  • Uitzendkrachten

Programmasubsidie

Speciaal voor 'Taalbuddy's op het werk' kun je als werkgever een subsidie krijgen voor deelnemers met een vluchtachtergrond (vluchteling, statushouder, OekraĆÆner).  Deze subsidie geldt in 2024.

Partners

'Taalbuddy's op het werk' wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Taal met Collega's). 

Logo SZW

Stichting Lezen en Schrijven biedt informatie voor werkgevers over de aanpak van andere basisvaardigheden zoals lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. 

Stichting LES

Het team van 'Taalbuddy's op het werk'

Eline Dragt - Het Begint met Taal

Eline Dragt

Programma

manager

Lotte Aalberts - Het Begint met Taal

Lotte Aalberts

Communicatie

Marcella Faltas - Het Begint met Taal

Marcella Faltas

Trainer

Sylvia de Groot Heupner

Sylvia de Groot Heupner

Directeur bestuurder

Ontdekken wat 'Taalbuddy's op het werk' voor jouw bedrijf kan betekenen?

Laat je gegevens achter, dan neemt Eline Dragt contact met je op!

Naam*
E-mail*
0 of 350