Taal vormt vaak een struikelblok voor statushouders op weg naar de arbeidsmarkt. Taalbuddy's op het werk koppelt anderstalige werknemers aan Nederlandstalige collega’s om samen de taal te oefenen. Zo slaan we een brug tussen taal en werk. Statushouder Salifou, werkzaam bij Tommy Tomato, merkt het effect direct: "Door mijn taalbuddy voel ik me zekerder en kan ik beter met mijn collega’s samenwerken."

Praten op de werkvloer

Op de werkvloer is goede communicatie onmisbaar: praten met collega’s, werkinstructies begrijpen en op tijd om hulp durven vragen. Taal is daarbij de sleutel. Statushouders die het Nederlands nog niet goed beheersen voelen zich vaak onzeker en minder op hun gemak binnen het team. Dat vergroot de kans dat ze uitvallen. 

Eline Dragt, programmamanager van Taalbuddy's op het werk, vertelt: "Tijdens de taalbuddy-sessies leren deelnemers niet alleen de taal beter beheersen, maar krijgen ze ook inzicht in de bedrijfscultuur, vaktaal en praktische zaken zoals veiligheidsvoorschriften." Maar ook komen ongeschreven regels aan bod. "Als iemand gewend is te werken in een hiërarchische bedrijfscultuur, is het schakelen als je hier juist wordt gewaardeerd wanneer je vragen stelt."

Taalbuddy's bij TommyTomato

Bij de Utrechtse vestiging van TommyTomato is taalbuddy Frans in korte tijd van grote waarde geworden. Het jonge bedrijf verzorgt dagelijks warme, gezonde én smakelijke lunches voor basisscholen in de regio. In het logistieke proces werken verschillende statushouders mee om de maaltijden op tijd en op temperatuur te bezorgen. Vestigingsleider Lucas Veldhoen startte met het programma Taalbuddy’s op het werk op aanraden van het werkgeversservicepunt. Achteraf noemt hij het een waardevolle stap: "Elke dag zien we hoe cruciaal taal is voor zowel het werk als de onderlinge samenwerking. Taal biedt statushouders niet alleen werkzekerheid, maar geeft hen ook de kans om volwaardig deel te nemen aan de samenleving."

Voor statushouders betekent het programma veel meer dan alleen nieuwe woorden leren. Zo ook voor Salifou uit Guinee. Hoewel hij vloeiend Frans en zijn regionale taal spreekt, vindt hij Nederlands nog lastig. Over zijn taalbuddy Frans zegt hij: "Mijn buddy helpt me moeilijke woorden te begrijpen en te praten. Nu voel ik me zekerder en kan ik beter met mijn collega’s samenwerken.' Ook voor de taalbuddy’s is de ervaring verrijkend. Frans: "Het is mooi om iemand te zien groeien. Het gaat niet alleen over taal, maar ook over sociale interactie en het begrijpen van elkaars cultuur. Dat maakt het werk extra betekenisvol."

Een investering

Frans vertelt hoe ze beginnen met basisgesprekken en woorden die op de werkvloer vaak nodig zijn, zoals namen van gereedschap of veiligheidsinstructies. Zo kunnen deelnemers het geleerde direct toepassen. "Sommigen zijn bang om fouten te maken of voelen zich onzeker door hun beperkte taalvaardigheid. Maar juist in een veilige omgeving zien we ze groeien."

Hoewel er nog uitdagingen zijn, overheerst de tevredenheid over het succes van het Taalbuddy-programma. Dit heeft er zelfs toe geleid dat ook andere vestigingen van TommyTomato interesse tonen om mee te doen. Lucas besluit: "Taalbuddy’s zijn een investering die zich terugbetaalt in loyaliteit, betere samenwerking en een inclusieve werkcultuur. Dit programma laat zien dat met de juiste aanpak iedereen een volwaardige plek kan krijgen op de werkvloer."

Lees verder...

Wil je meer weten over de impact van Taalbuddy's op het werk voor statushouders en de ervaringen van werkgevers en medewerkers bij TommyTomato? Lees het volledige artikel op Divosa voor een uitgebreide blik op hoe taalbuddy’s op het werk kunnen bijdragen aan een inclusieve en effectieve arbeidsmarkt.


Foto's door Lize Kraan.

Ontdekken wat 'Taalbuddy's op het werk' voor jouw bedrijf kan betekenen?

Laat je gegevens achter, dan neemt Eline Dragt contact met je op!

Naam*
E-mail*
0 of 350